Gastronomický průvodce Beskydy

Gstronomický průvodce Beskydy

Tentokrát vás vezmu na výlet trochu jinak. Před pár týdny jsme opět pobyli v Beskydech. Ale v rámci programu nebylo tolik času na pořádný výšlap a tak jsme měli na programu spíš kratší procházky. S různými zastávkami. Ano, v kavárnách, restauracích a tak… Nikdo nechce umřít hlady a žízní. A už vůbec ne v zimě, když by u toho mohl ještě umrznout 😉

Hádáte dobře, čeká na vás menší procházka po místech, kde vás dobře nakrmí a napojí. 

Začneme ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde je nově otevřená…

Kavárna U Koziček, Frýdlant nad Ostravicí

Kavárnu U Koziček najdete na frýdlantském náměstí (mapa). Domorodci vědí, že dříve se na jejím místě nacházel podnik zvaný Beskyd. Ale nedávno došlo ke změně majitele a nový přinesl i nové jméno. Lépe řečeno zduplikoval ho, protože už podobně pojmenovaný podnik provozuje v nedaleké Ostravici.

Frýdlantskou kavárnu U Koziček jsme měli možnost otestovat k večeru. Což mělo vliv na objednávku. Ano, hádáte dobře. Prostě jsme šli na červené víno.

Kavárna U Koziček, Frýdlant nad Ostravicí

Posezení je zde příjemné, personál příjemně starostlivý (ani trochu, ani moc – znáte to) a tak večer uplynul u vína moc pěkně. Mají zde i domácí zákusky (ostatně, na nich je postavený i ostravický podnik), ale protože si zakládají na tom, že vše dělají domácí a čerstvé, počítejte s trochu vyšší cenovou hladinou. 

Ale návštěva rozhodně stojí za to!

CoKafe Ostravice

Toto příjemné café/bistro najdete hned vedle nádraží v Ostravici (mapa). My jsme ho zvolili jako výchozí pod pro jednu z procházek. Protože jsme k procházce přistoupili se vší vážností, bylo potřeba před “náročným” programem načerpat energii. 

Takže jsme zašli na kávu a k tomu nějaký sladký zákusek. 

Pravda, ten nebyl původně v plánu, ale když oni přímo v čas našeho příchodu přivezli čerstvé rohlíčky plněné ořechy… Co s tím má pak člověk dělat? Řekněte sami 🙂

Ořechový rohlíček, CoKafe, Ostravice

Prostory CoKafe jsou maličké. Představte si takový větší přepravní kontejner, který je ze dvou stran prosklený. Na jednu stranu je to hezky vypadající (a přirozené světlo je moc fajn), ale na druhou stranu – ve čtyřech lidech “na bidýlku” si moc nepokecáte. 

Káva neurazila, ale ani jsme z ní nebyli odvaření. Prostě takový lepší standard.

Takže jsme vyrazili na procházku a k obědu jsme došli do dalšího podniku.

Restaurace Myslivna u hřiště, Ostravice

Popravdě, byli jsme tam ještě před otvíračkou… No jo, rychlé nohy 🙂 Takže jsme si dali ještě pár desítek minut kolem Ostravice, ale pak už pospíchali se ohřát. Ten den byla totiž dost hnusně lezavá zima.

Naštěstí ne uvnitř Myslivny (mapa). Krb už prostory restaurace krásně vyhřál… No jasně, že jsme si vybrali i místečko poblíž tepla. Byli jsme tam jedni z prvních, o pár desítek minut později bychom již museli být rádi za jakékoliv místo. Myslivna je tu evidentně oblíbená.

No jasně. Může za to hlavně jídlo. Však se pokochejte sami.

Restaurace Myslivna u hřiště, Ostravice

Chutnalo to snad ještě lépe, než to na fotkách vypadá 🙂 A ceny… Ty skrývaly velmi příjemné překvapení. 

Restaurace Myslivna u hřiště, Ostravice

Určitě se v Myslivně zastavte, budete-li mít cestu kolem.

Restaurace Merlin, Frýdlant nad Ostravicí

Naše “pochůzky” po místních podnicích jsme zakončili v restauraci Merlin (mapa) , kterou najdete kousek od dříve zmíněné kavárny U Koziček. 

Dýchne na vás atmosféra 90. let a přiznám se, že podobný pocit jsem měl zpočátku i ze servírky, která nás obsluhovala. Naštěstí se pak vše “srovnalo”. 

Musel jsem ochutnat smažené tvarůžky, když už jsem na severu Moravy (zdá se, že to je mezi místňáky oblíbené jídlo), ale nějak jsem je nestačil vyfotit. Z toho lze usoudit, že byly tak dobré, že ve mně zmizely pěkně rychle 🙂 

Merlin je určitě fajn podnik, kam byste mohli zavítat, když vás ve Frýdlantu nad Ostravicí přepadne hlad. 

A bonusový podnik na závěr… Bez něj by tento gastronomický průvodce Beskydy nemohl být kompletní 🙂

Beskydský pivovárek, Ostravice

Ten jsme navštívili, když jsme v Beskydech byli loni. Najdete ho v centru Ostravice a doporučím ho hlavně v létě, kdy můžete využít prima velkou zahrádku. Však tam tenkrát sedělo pěkných pár kolistů.

Beskydský pivovárek (mapa), jak název napovídá, nabízí nejen jídlo, ale také zlatavý mok. Vaří ho tu několik variant. Vyhlášený je jejich medový ležák, ale určitě ochutnejte cokoliv z jejich sezónní nabídky. Nemůžete sáhnout vedle. I když je fakt, že jsme neochutnali úplně všechno – zas tolik času jsme tam nepobyli 😉

Co se týče jídla, tak zde vaří spíše domácí (myšleno česku, moravskou, slezskou) kuchyni, ale v té příjemné moderní variantě. A na porcích rozhodně nešetří. Takže si neplánujte po jídle v Beskydském pivovárku nějakou extra sportovní výkon.

Jaké podniky z Beskyd znáte vy? Kde vám chutná a doporučili byste ho ostatním? Klidně to napište do komentářů pod článkem a doplňte tak náš gastronomický průvodce Beskydy!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *